Kunstgeschiedenis

Kunstgeschiedenis

Aanmelden

Wanneer we over Kunstgeschiedenis spreken bedoelen we meestal de geschiedenis van de westerse kunst. In het Westen heeft zich een bepaalde beeldtaal ontwikkeld, in zowel de architectuur, als in de schilder- en beeldhouwkunst en in de kunstnijverheid, die kenmerkend is voor deze cultuur. Daarbij is de scheidslijn tussen volkskunst, cultuurgeschiedenis en Kunst met een hoofdletter flinterdun, maar wel reëel.

Lezing 1: Architectuur

Lezing 2: Schilderkunst tot 1500

Lezing 3: Schilderkunst na 1500

Maak kennis met de docent

Opgegroeid in Frankrijk was ik al jong geïnteresseerd in kerken, schilderijen en dinosaurussen. Omdat er geen opleiding dinosauruskunde bestond ben ik kunstgeschiedenis gaan studeren. Nadat ik in 1982 mijn doctoraal Kunstgeschiedenis in Leiden had behaald, heb ik op diverse plaatsen in het land cursussen gegeven waaronder bij de LOI. Daarbij is de techniek van de digitale revolutie grotendeels aan mij voorbij gegaan: een diaprojector is wat omslachtig maar geeft vaak de mooiste beelden. Mijn voorliefde gaat uit naar de Romaanse architectuur, ontstaan rond het jaar 1000. Maar ook de schilderkunst uit Gouden Eeuw en de 19de eeuw is buitengewoon fascinerend. Het aardige aan dit vak is dat er overal altijd wat te zien valt, of je nu in Twente of in Parijs bent. Het is bovendien typisch zo’n vak waarvoor je nooit te jong of te oud bent, het geeft je een andere manier van kijken die blijft inspireren.
 

Mary Muller
Mary Muller: 'Mijn voorliefde gaat uit naar de Romaanse architectuur, ontstaan rond het jaar 1000.'
  • Cursuscode
    VUH5507
  • Duur
    3 lezingen
  • Startdatum
    28 mei 2025
    4 en 11 jun
  • Lestijden
    19.00-21.00 uur
  • Leslocatie
    Gieterij 200, Hengelo
  • Cursusjaar
    2024-2025
  • Cursusgeld
    € 75,00

Meer over de cursus

Cursusvoorwaarden

Lees onze algemene voorwaarden goed door voordat je je aanmeldt voor een cursus, workshop of training. 

Na aanmelding geen bevestiging ontvangen? Check je spam!

Om te voorkomen dat onze correspondentie (bevestiging aanmelding, uitnodiging, etc.)  in jouw spam terecht komt, willen wij jou vragen onze mailadressen vu@volksuniversiteit-hengelo.nl en info@volksuniversiteit-hengelo.nl op te nemen in je adressenbestand.