Mensfilosofie

Wie ben ik: filosofische bestudering van de mens

Aanmelden

Alle mensen zijn, bewust of onbewust, op zoek naar een waar, wetenschappelijk verantwoord antwoord op diepe levensvragen: 'Wie ben ik?', 'Wat is een mens?', 'Wat onderscheidt ons van andere levende wezens?', 'Kun je beredeneren of er een geestelijke ziel bestaat?', 'En wat is dat?'. Veel vraagstukken van onze tijd vinden hun oorsprong in een crisis in de filosofie: de diepste wetenschappelijke bestudering van de realiteit. De filosofie van de mens richt zich met name op de bestudering van theoretische begrippen, die nodig zijn om de reële structuur van lichaam, ziel en geest/hart met al hun vermogens te kunnen begrijpen. 

Maak kennis met de docent

Mijn beroepsroeping ligt ongetwijfeld in het onderwijs. Zo ben ik meer dan 40 jaar docente Duits geweest. Nu ik gepensioneerd ben, wil ik tóch graag nuttig bezig blijven. Aangezien mijn leerlingen me altijd gezegd hebben dat ik goed kan uitleggen, wil ik andere mensen graag de kennis doorgeven die ik op mijn beurt weer van mensen vóór mij heb ontvangen. Na mijn studie Germanistiek in Amsterdam, heb ik 3 jaar postdoctoraal filosofie en theologie gestudeerd in Rome en ik doe sinds ik terug ben niets liever dan lessen filosofie en (méér nog!) theologie geven. Hier ligt mijn grote passie! In het middelbaar onderwijs heb ik anderen Duits geleerd, maar er is een wetenschap die m.i. véél belangrijker voor het leven en veel interessanter is dan een vreemde taal: de filosofie, die de alomvattende, diepste kennis van de realiteit zoekt; en de theologie, die de geopenbaarde waarheden bestudeert. Onbekend maakt onbemind…. Mijn ervaring is, dat veel mensen geen idee of een verkeerde opvatting hebben van wat m.n. filosofie eigenlijk is. Daarom is de drempel om er aan te beginnen nogal hoog. Maar wie zich er eenmaal een beetje in verdiept heeft, geniet van de schoonheid en het belang van deze kennis.

Cecile vd Vossen
Cécile van der Vossen: 'Wat je nodig hebt, is een flinke portie gezond verstand en een open instelling tegenover de realiteit.'
  • Cursuscode
    VUH5520
  • Duur
    8 lessen
  • Startdatum
    6 oktober 2025
    13, 27 okt, 3, 10, 17, 24 nov en 1 dec
  • Lestijden
    19.30-21.30 uur
  • Leslocatie
    Gieterij 200, Hengelo
  • Cursusjaar
    2025-2026
  • Cursusgeld
    € volgt z.s.m.

Meer over de cursus

Extra cursusinformatie

Deze cursus, een serie van hoorcolleges, behandelt de 'stroming' of beter gezegd 'de filosofische bestudering', waarvan de docente denkt, dat deze de beste kennis van onze menselijke natuur oplevert. En met deze tools heeft iedereen de criteria om zélf te bestuderen wat in andere opvattingen over de mens wel of niet waar is. Het kenmerk van een hoorcollege is, dat er geen actieve inbreng van de deelnemers wordt verwacht. Desondanks zijn vragen en opmerkingen tussendoor zeker mogelijk.

Door ons 'gezonde verstand' op een strikt wetenschappelijke wijze verder te ontwikkelen, kunnen we tot gefundeerde conclusies komen, die de persoon zónder filosofische vorming maar gewoon moet aannemen, waardoor hij afhankelijk is van de toevallig heersende subjectivistische opvattingen van het moment. Het is de moeite waard tijd te besteden aan het verwerven van een objectief-realistische visie op mens en leven.

Deze basiskennis verschaft de deelnemers aan deze cursus een theoretisch referentiekader, waarmee zij nadien zelf grote levensvragen op waarde en waarheid in kunnen schatten.

In deze reeks lessen komt aan bod:

  • De bestudering van de belangrijkste filosofische begrippen: act en potentie, zijn en essentie substantie en accidenten. Dit instrumentarium is nodig om de mens te kunnen bestuderen.
  • Wat is leven: vegetatief, sensitief en intellectief.
  • Wat is de ziel: het beginsel van alle levende zijnden.
  • Uit- en inwendige zintuigen, streefvermogens, gevoelens en motoriek.
  • Het specifiek menselijke, dat ons onderscheidt van de dieren: intelligentie en wil.
  • Onze geestelijke en dus onsterfelijke ziel.
  • Wat maakt elk mens tot een uniek persoon

Deze cursus bestaat uit hoorcolleges, onderbroken door vragen en opmerkingen. Interactie is welkom, maar het is geen uitwisseling van meningen: 'Ik vind dit en jij vindt dat'. Geen 'gefilosofeer' zoals mensen dat kunnen opvatten, maar een beredeneerde uitleg van de filosofische kennis over de mens. Er wordt geen huiswerk meegegeven. De docent heeft behalve filosofische, ook theologische kennis. Als er daarom n.a.v. de behandelde stof vragen op theologisch gebied opkomen, kan hierop ingegaan worden. 

Cursusvoorwaarden

Lees onze algemene voorwaarden goed door voordat je je aanmeldt voor een cursus, workshop of training. 

Na aanmelding geen bevestiging ontvangen? Check je spam!

Om te voorkomen dat onze correspondentie (bevestiging aanmelding, uitnodiging, etc.)  in jouw spam terecht komt, willen wij jou vragen onze mailadressen vu@volksuniversiteit-hengelo.nl en info@volksuniversiteit-hengelo.nl op te nemen in je adressenbestand.