Spiritualiteit in het dagelijks leven

Spiritualiteit in het dagelijks leven

Aanmelden

In deze driedelige cursus staan wij stil bij de vraag hoe wij omgaan met onze dagelijkse bezigheden, met alle mooie en fijne gebeurtenissen, maar ook met droevige en moeilijke ervaringen in ons leven. Wij ervaren hoe het een en ander is verbonden met onze wijze van “in het leven staan”, met onze spiritualiteit.

Wij, mensen, zijn sociale wezens en gericht op de verbinding met elkaar en met de wereld. Ook in deze onrustige wereld met steeds weer nieuwe en mooie, maar ook zeker verontrustende ontwikkelingen. Verbinding blijft hierbij een belangrijk woord. Wat is échte verbinding in dit digitale tijdperk? Wanneer nemen we tegenwoordig nog de tijd om écht naar elkaar te luisteren en een interactie aan te gaan met elkaars verhalen?

Maak kennis met de docent

Ik ben geboren in Vroomshoop. Na de middelbare school heb ik de – toen nog – Pedagogische Academie in Hengelo gevolgd. Na mijn afstuderen ben ik in 1980 begonnen als docent Engels op een middelbare school in Goor en later – in 1982 – als docent Nederlands in Almelo. Ik heb in de avonduren in deeltijd mijn bachelor voor Theologie behaald en later mijn doctoraal en master aan de VU (Vrije Universiteit) in Amsterdam. Ruim 34 jaar heb ik daarna het vak Levensbeschouwing gegeven in het voortgezet onderwijs in Enschede. Ook heb ik daarnaast op het hbo studenten opgeleid tot docent Levensbeschouwing, geestelijk verzorger en pastor. In de lessen Levensbeschouwing die ik vooral in de bovenbouwklassen van havo/vwo heb gegeven, heb ik veelal gebruik gemaakt van eigengemaakt lesmateriaal. Materiaal waarmee ik in gesprek ging met jongeren over hoe wij omgaan met onze dagelijkse bezigheden, met alle mooie gebeurtenissen maar ook met droevige en moeilijke ervaringen in het leven. Ervaringen die ieder mens heeft en die hij of zij opdoet in verbinding met elkaar en met de wereld. Deze ervaringen laten mensen groeien in wie zij zijn en worden. Deze ervaringen heb ik ook met mijn wekelijkse levensbeschouwelijke gesprekken in Het Praathuis in de bibliotheek in Enschede waarbij ik in groepsverband gesprekken voer met mensen met een andere migratieachtergrond en in mijn deeltijdwerk als leraar godsdienst/levensbeschouwing op een middelbare school in Vroomshoop.

Peter van Lange
Peter van Lange: 'Deze ervaringen laten mensen groeien in wie zij zijn en worden.'
  • Cursuscode
    VUH4527
  • Duur
    3 lessen
  • Startdatum
    15 januari 2025
    22 en 29 jan
  • Lestijden
    19.00-21.00 uur
  • Leslocatie
    Gieterij 200, Hengelo
  • Cursusjaar
    2024-2025
  • Cursusgeld
    € 70,-
  • Aanvullende kosten
    geen

Meer over de cursus

Extra cursusinformatie

Met deze bijeenkomsten gaan we aan de hand van teksten, beelden en muziek op een speelse manier een diepere verbinding met elkaar aan. Daarmee ontstaat er een actieve houding van erkenning en kwetsbaarheid die ons dichter bij elkaar brengt. En hiermee helpen we elkaar op weg het leven te “verstaan”. En wat is er mooier dan dat!

Cursusvoorwaarden

Lees onze algemene voorwaarden goed door voordat je je aanmeldt voor een cursus, workshop of training.